vormgeving De Zwarte van Walcheren /

Zeeland heeft een grote rol gespeeld bij de slavenhandel. Met de landelijke herdenking staat Middelburg dit jaar stil bij het afschaffen van die slavenhandel tweehonderd jaar geleden. Op uitnodiging van Theaterproductiehuis Zeelandia laat toneelschrijver Herman van de Wijdeven zich inspireren door historische feiten. In 1596 legt een op de Portugezen buitgemaakt schip met zwarte slaven aan in de haven van Middelburg. De kapitein wil zijn lading verkopen. Omdat het gaat om gedoopte slaven protesteert de burgemeester bij de Staten van Zeeland. De Staten willen eerst dat de Afrikanen in vrijheid worden gesteld, maar beslissen later dat de reder met de slaven kan doen “soe hy ’t verstaet”. Geld wint het van de ethiek. Het is niet bekend wat er met de slaven is gebeurd. Waarschijnlijk weggevoerd en verkocht. Misschien zijn er een paar achtergebleven in Zeeland.

De Zwarte van Walcheren is een familiedrama met als aanleiding de geboorte van een zwart kind in een blank gezin. Het speelt zich af in het heden, maar laat sporen zien van slavernij in onze tijd. Het stuk geeft aan dat het vreemdelingenvraagstuk niet alleen van vandaag is. De argumenten van de tegenstanders toen, zijn voor ons verbazingwekkend herkenbaar. Toch wil het in de eerste plaats een klein, menselijk verhaal vertellen waarin het uiteindelijk gaat om een mens bij wie, net als bij ons, de haren overeind gaan staan als hij gestreeld wordt en wiens vel, net als het onze, bloedt als hij zich snijdt. Heden en verleden versmelten in dit stuk.

Stefan Perceval regisseert De Zwarte van Walcheren. Hij maakte bij Zeelandia met De Rietdekker en Coupure eerder al twee producties. Jan Strobbe ontwierp een origineel decor dat de toeschouwer in de wereld van het stuk binnenleidt.

tekst
Herman van de Wijdeven
naar een idee van
Bram Kwekkeboom
regie
Stefan Perceval
spel
Bram Kwekkeboom (oude man), Willem Schouten (jonge man), Marit Stocker (jonge vrouw)
vormgeving
Jan Strobbe
licht
Marcel Visser
kostuumontwerp
dramaturgie
Alex Mallems
productie
Theaterproductiehuis Zeelandia
coproductie
Het Gevolg

 

 

Meer weten over dit project: .

Foto's

Details

status Locatie Oostkerk Middelburg
realistatie zomer 2014 opp
klant productie: Theaterproductiehuis Zeelandia coproductie: HETGEVOLG e-peil

Filteren per categorie

Gerelateerde projecten