De tocht van de olifant - HETPALEIS /

In 1551 schenkt Koning Jan III van Portugal zijn neef Maximiliaan van Oostenrijk een olifant als huwelijksgeschenk. Het lieve dier moet te voet van Lissabon naar Wenen, een spannende en bijna krankzinnige reis. De olifant Salomon, zijn Indiase menner Subhro en een karavaan van sjouwers, ossen, muilezels, ruiters en een commandant passeren tijdens hun barre voettocht meerdere landsgrenzen en ontmoeten veel volk, elk met hun eigen verhaal. Nobelprijswinnaar José Saramago baseert zich voor zijn roman A viagem do elefante op ware feiten. Het verhaal biedt een scherpe observatie van een kortzichtige en lichtgelovige maatschappij. Soms ironisch, soms hilarisch en altijd met de nodige relativering. De olifant smeedt banden waar mensen in gebreke blijven.

Centraal op scène staat een indrukwekkend eenvoudig decorstuk: een zware monoliet met gebogen vormen, in het glanzend zwart van een vleugelpiano. Dat decorstuk krijgt onder de juiste elementaire belichting de vormen van een olifant. Op een bepaald moment zie je de kleine treurige ogen van het dier, zijn slagtanden, zijn zwijgende tragische lijf. Of is het alleen maar de kracht van de verbeelding van de theaterkijker die het wint van nuchtere analyse.

De zwarte monoliet is een ode aan wat theater met verbeelding kan doen. Dat komt bovendien tot een apotheose wanneer op het eind van de voorstelling blijkt dat de muzikant die de live-piano muziek verzorgt (een perfecte glasheldere en emotioneel sterke pianocompositie van Jazztalent Jef Neve), onderdeel is van het decorstuk.

 

.

Foto's

Details

status Locatie
realistatie 2011 opp
klant HETPALEIS ANTWERPEN e-peil

Filteren per categorie

Gerelateerde projecten